Той разпореди НСО да ги върне на горските предприятия

Джиповете, които са били предоставени на Националната служба за охрана (НСО), да бъдат върнати на държавните горски предприятия. Това е поискал премиерът в оставка Бойко Борисов в разговор с началника на НСО ген. Ангел Антонов, съобщиха от правителствената информационна служба. 

По темата

Припомняме, че трите джипа бяха купени от държавните горски предприятия в Благоевград, Смолян и Сливен. Цената на един джип е около 200 000 лева. Беше съобщено, че те ще се ползват за ловен туризъм от платежоспособни гости.

За колите бяха платени доста по-високи цени от пазарните. След това излезе информация, че фирмата, от която са взети, е собственост на съученик на министъра на земеделието Десислава Танева.

От съобщението на Министерския съвет става ясно, че за охраната и транспорта на премиера отговаря НСО и по преценка на службата министър-председателят и екипът му са ползвали превозните средства при командировки извън столицата.

Автомобилите са използвани също и за нуждите на чужди държавни и правителствени ръководители при посещенията им в страната, както и за обиколките по границата и бежанските центрове.

„На 12 декември ще получим чисто нови джипове за границата. А вие се огледахте, че съм се возил в този джип. Следващия път, когато стана премиер, ще си поръчам да ми бронират една „Лада Нива”, тъй като имам няколко смъртни присъди”, каза на излизане от президентството премиерът в оставка Бойко Борисов, след като върна връчения му от президента мандат за съставяне на правителство. 

"Министерстовото на земеделието (МЗХ) и държавните горски предприятия са предоставили автомобили на различни държавни служби, които нямат тези възможности, а имат необходимост" обясни министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева, цитирана от Агенция „Фокус“.

Министър Танева уточни, че са дадени 4 автомобила на дирекция ПБЗН, на МВР за охраната, и на НСО по тяхно искане. „Ние сме давали на други служби, които са свързани с охраната и сигурността на страната. Нито е първи случай, нито е единствен“, заяви министърът в оставка. 

В горските предприятия никога не е имало бронирани автомобили, посочи още тя.