Реформаторите обсъждаха готови ли са направят правителство

В така създалата се политическа ситуация у нас голямата въпросителна е на кого президентът Росен Плевнеливе ще връчи третия мандат за съставяне на кабинет.  БСП, които ще го получат втори, вече обявиха, че ще го върнат.

По темата

Само Патриотите засега изглеждат по-обнадеждени, че предсрочните избори може да ни се разминат.

Ще видим дали въобще ще получим мандат и тогава ще говорим за преговори. Ще разговаряме и с Реформаторския блок, ако те получат мандат”, коментира председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Реформаторите се затвориха на дълго заседание в централата си, за да обсъдят темата. Въпреки че по-рано през деня част от партиите в блока (в лицето на ДГБ) бяха категорични, че в рамките на този парламент не може да се състави стабилен кабинет.

Колегите им  от СДС се оказаха на друго мнение.

Нямаме единодушна позиция, но нямаме и крайни такива. Ще разговаряме с ГЕРБ да видим дали има вариант за мнозинство в този парламент”, каза заместник-председателят на СДС Румен Христов.

БСП, които ще влязат в президентството идната седмица, са категорични - ще се откажат.

Ако и от третия път не се сформира правителство, изходът от политическата криза ще решат предсрочни избори. В оборот вече са и предложения за датата на вота – 26 март и 2 април.

Изборите трябва да се правят по действащите правила. Няма време за промени и въвеждане на райониране и изцяло мажоритарна система. Ако се вземат предвид решенията от референдума, за промяна на системата ще е необходима поне година, твърдят от ДПС.

В петък стана ясно, че тричленен състав на ВАС е отказал да разглежда жалбата на Слави Трифонов за резултата от допитването до народа. 12 000 подписа в избирателните списъци не стигнаха, за да се превърне той в закон. Решението може да бъде обжалвано на по-висша инстанция.

Още по темата гледайте във видеото.