Според Бойко Ноев армията ни е в "насипно състояние" по границата

"Откакто границата ни със Сърбия беше затворена, броят на мигрантите в България рязко се увеличи. Това показва недвусмислено, че притокът на мигранти от границата ни с Турция не е прекъснал. Според статистиката на МВР около 1000 души на месец влизат у нас неконтролируемо. Това ще се случва, докато България не затвори границата си по-ефективно”.

Това заяви в „Здравей, България” бившият министър на отбраната Бойко Ноев. 

По темата

"Грешка на българските политици е, че решиха да опазват нашата граница, умилостивявайки Ердоган. Никога в историята на България сигурността на нашата държава не е зависила от милостта на един или друг, още по-малко от тази на Турция", заяви той.

"На заплахите на Ердоган, пряко насочени към България, българските власти трябва недвусмислено да заявят, че това би било враждебен акт, който ще граничи с война. Казвам тези силни думи, защото ножът е допрял до кокала. Той трябва да знае, че с България така не може да се държи. Това е форма на хибридна война с използването на хуманитарни лостове. Ердоган трябва да намали малко риториката. Турция носи отговорността за това, което се случва в Сирия и с мигрантите на тяхна територия”, каза бившият военен министър.

Като друга грешка на Бойко Борисов бившият министър отчете това, че всички проблеми на националната сигурност бяха възложени на МВР.

„То се превърна в един мастодонт, практически неуправляем. Този начин на организация не работи и именно затова армията трябва да се включи”, на мнение е той. „За нас границата трябва да бъде въпрос на политики, които да намерят израз по някакъв начин и в бюджета. Факт е, че в бюджета на армията и на МВР за тази година няма нито един лев за проблема с миграцията и охраната на границата ни”, коментира Ноев.

Той попита защо в парламента липсва дебат за това трябва ли да бъде финансирана армията за операция по границата. Според него в момента тя е там в „насипно състояние”, като общи работници към "Гранична полиция", което по думите му е неефективно.

"Крайно наложително е армията организирано и пълноценно да отиде на границата ни с Турция. Проблемът, който е надвиснал над нас, не е просто резултат от гражданските войни в Сирия, Ирак и Афганистан, а е глобален проблем, който все повече натиска Европа”, заяви още Ноев.

Според него правителството неотдава дължимото значение на армията и в частност на опазването на границата.