Няма отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация

Превишена скорост е основната версия, по която работи прокуратурата за причините за катастрофата в Хитрино. Според главния прокурор Сотир Цацаров обаче се проверява и дали композицията е била изправна. 

„Изключваме на този етап версиите за умишлено причиняване на произшествието на гара Хитрино”, заяви главният прокурор. 

По темата

„Не са установени отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака. Влакът се е движел, изпреварвайки разписанието си. Трябвало е да пристигне в 6.02 ч. в Хитрино, да престои до 6.07 ч., влакът е пристигнал по-рано, тоест щеше да пристигне по-рано, ако не се беше случило произшествието”, обясни Цацаров.

„От двете кабини на локомотивите са иззети двете устройства. Едното е разчетено, а другото е по-сложно и то предстои да бъде разчетено. Експертизата е назначена и заключението й ще бъде готово най-късно в понеделник. Тогава прокуратурата ще разполага с официални данни за това каква е била скоростта на влака”, добави още Цацаров.

До няколко часа ще приключи първоначалния оглед на местопроизшествието. Тогава прокурорите ще дадат път на всички екипи, които трябва да освободят гарата от дерайлиралия влак и на крановете, които да вдигнат цистерните. След това ще започне и разчистването на селото, както и връщането на хората в домовете им.

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 
BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД