Една от цистерните още изпуска газ и е опасна

Във вторник вечерта пристигнаха първите фургони, в които ще бъдат настанени семействата от Хитрино, останали без дом след трагедията. 

Операцията по обезопасяване на района минава във финалната си фаза. Една от цистерните все още изпуска газ, което я прави крайно опасна. До нея не се допускат пожарникари. Тя се облива с вода по специална система, така че да не пострада никой. 

ВИЖТЕ ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ ОТ ХИТРИНО

"Проблем с кмета на Хитрино няма и никой не може да внуши, че има". Това заяви в селото премиерът в оставка Бойко Борисов.

По темата

Той съобщи, че днес ще се срещне и с главния прокурор Сотир Цацаров.

„Той ще ни каже кога да вдигнем цистерните. Площадките са готови, крановете са там, всичко е готово. Когато кажат прокурорите, започваме да изкарваме цистерните”, добави Борисов.

„Има още една цистерна, която пропуска, и я охлаждаме. Другата я запушихме”, заяви той.

Борисов обясни, че жителите на Хитрино, чийто къщи бяха напълно разрушени при взрива в събота, ще бъдат настанени във фургони. Те сами ще трябва да решат къде да бъдат разположени фургоните – на площадка или близо до срутените им къщи, за да следят как върви процесът по изграждането им наново. 

"Днес се срещнах с двамата шефове на Строителната камара, сутринта те са взели решение да възстановят изцяло 10 къщи за тяхна сметка. Министерски съвет отпусна 10 милиона лева, очакват се пари и от Европейската комисия", съобщи пред част от хората от селото премиерът в оставка. 

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил увери, че скоро селото "ще си стъпи на краката".

„За Хитрино сме отделили 5 милиона лева. В момента, в който техническите лица кажат, че хората могат да се върнат, ще дойдат строителите. Надяваме се до ден – ден и половина след като хората се върнат, домовете им да бъдат поправени и годни за живеете. Трябва да се определи какво да се прави с всеки един обект”, каза Борисов.

Кметът на Хитрино обяви, че до края на седмицата общината ще получи 10 000 лв. по сметката си – 5 млн. лв. от Министерския съвет и 5 млн. лв. от Социалното министерство.

„Искам да благодаря на всички за помощта. Хората ще гласуват обществен съвет. Тези пари няма да бъдат изхарчени без разрешение от мен. Аз съм гаранцията тези пари да стигнат до нуждаещите се в Хитрино. Никой няма да си позволи някой лев да бъде изхарчен извън нуждите на хората”, категоричен беше кметът на Хитрино.

„Напролет ще започнем да строим разрушените къщи на Хитрино. Строителната камара е тук, за да стане всичко бързо”, каза още Бойко Борисов.

Репортери: Надя Ганчева, Мартин Георгиев

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД