40-годишният мъж не знаел, че го издирват

Изчезналият в понеделник планинар Тодор Владимиров беше открит жив и здрав в петък следобед.

По темата

40-годишният мъж сам се появил на хижа „Васил Левски“. В последствие Тодор дори отказа да слезе веднага от планината.

Оказа се, че не се е загубил, нито е бедствал. Разбрал, че нещо не е наред, когато чул хеликоптер да кръжи ниско над района.
 
На спасителните екипи Тодор обяснил, че е бил на палатка край хижа „Рай”. Спрял се там, защото не успял да продължи към връх Ботев. В този район мобилният му оператор нямал обхват, а батерията на телефона му била паднала.

"Опънах палатката и прецених, че на другия ден ще се кача по същата пътека и пак ще се включа в Ком-Емине и ще стигна до заслон Ботев. Вечерта обаче заваля сняг, имаше виелица, беше много студено и палатката там си замръзна и буквално я заземих. Просто реших да си направя една зимна планина на минус 10 - минус 15 градуса и да се накефя, в палатка. Не съм го направил нарочно. А телефонът ми е много смотан и няма обхват", каза Тодор за NOVA.
 
За безразсъдните си действия Тодор ще отговаря пред полицията. Ще му бъде повдигнато и обвинение.

Все още не е ясно колкo точно струва спасителната операция. Планинарят имал застраховка, която щяла да покрие малка част от тях.

Не е ясно и кога Тодор ще се прибере при приятелката и 10-годишната си дъщеря.

Акцията по издирването му продължи три дни. В нея участваха 28 спасители и рейнджъри, както и отряд от Пловдив. 

Сигналът за изчезването на Тодор беше подаден на 13 декември. Той оцеля пет дни в планината при температури, падащи до минус 20 градуса нощем.

Репортер: Благой Бекриев