Сигналът за изчезването му е подаден във вторник в 14 часа

Отрядът на Планинската спасителна служба в Карлово е вдигнат на крак заради 40-годишен турист, който е изчезнал в Стара планина. Името му е Тодор Владимиров от Русе. 

По първоначални данни Тодор Владимиров не се е прибирал вече трети ден. За последно е бил в района на връх Жълтец, откъдето е тръгнал към хижа "Васил Левски". Имал е намерение да стигне до връх Ботев. 

Откриха изчезнал турист след 10 дни в джунглата

За последно Тодор Владимиров се чул по телефона с приятеля си Теодор.

"Последната ми връзка беше в понеделник в 8:30 часа сутринта. Каза ми, че е на връх Жълтец и заради лошото време няма да продължи към заслон Ботев, където беше планирал, а слиза по някакви пътеки за към хижа "Васил Левски" и оттам-нататък нямах никакви контакти с него", обяснява Теодор Насков, приятел на Тодор. 

"Сигналът в Планинската спасителна служба е подаден от близките му вчера в 14 часа. Отрядът от Карлово обикаля района. На терен са четирима души. Тази сутрин рано, рано се проверяват всичките възможни такива маркирани маршрути. Ще се проверят там всичките места за подслон, които съществуват, ще се провери на заслон Ботев . Връх Жълтец това е средната част от западната страна на връх Богев, намира се в тази посока точно", обясни за NOVA началникът на спасителната служба в Карлово Христо Стаматов. 

По думите на приятеля на Тодор, изчезналият мъж бил опитен планинар и обичал екстремния алпинизъм. Близките му съобщават, че е бил добре екипиран за зимни условия. 

В момемнта екипите са разделени на две групи и правят първоначален оглед на местността. Те обикалят най-посещавантите от туристите в Стара планина райони около хижа "Васил Левски". В момента температурите в планината са отрицателни, има и навалял сняг.

В издирването се включиха и шестима планински спасители от Троян.

"Това, което посискаха от нас и ние ще осигурим, е храна за спасителите в хижите", коментира зам.-кметът на Карлово Анотн Минев. 

Телефонът на Тодор е изключен, а мобилният оператор все още не може да засече мястото, на което се намира мъжът.

Репортер: Благой Бекриев