Други 500 трябва да намалят производството си

Заради смога, който повиши до най-високо равнище екологичната опасност в китайската столица, властите на Пекин наредиха или затварянето, или намаляването на производството на 1200 завода, пише БГНЕС.

По темата

Според предприетите от властите мерки около 700 предприятия трябва да преустановят напълно дейността си, а 500 да намалят производството си.

Към жителите на Пекин беше отправен призив да не излизат от домовете си.

Най-високо ниво на замърсяване на въздуха в китайската столица беше отчетено на 15 декември. Вероятно положението ще остане без промяна до 21 декември. По-рано беше съобщено за ограничаване движението на градския транспорт. Забранени са строителните работи, прекратени бяха занятията в училищата.

Предишният път, когато беше обявен „червен“ код за замърсеност на въздуха в Пекин, беше през ноември. Тогава плътна пелена от силно замърсен въздух покриваше мегаполиса в продължение на четири дена.

В края на 2013 г. в Пекин беше приет „План за бързо реагиране при силно замърсяване на въздуха“. Той определя действията на градските служби и предприятия в съответствие с четири равнища на екологична тревога - синьо, жълто, оранжево и червено.