Наградата за победителя в турнира е повече от 5 млн.лева

По темата

Класирането на Григор Димитров за полуфинал на „Australian Open” му носи парична награда от близо 1 235 000 лева. Това показва таблицата с премиите за мъжете и жените, състезаващи се на престижния турнир.

Ако стигне до големия финал, българинът ще получи 1,15 млн. паунда, пише “Telegraph”. Евентуалното завоюване на титлата пък би му донесло 2,24 млн. британски лири или 5 073 000 лева.

На официалния сайт на „Australian Open” организаторите обявиха, че тазгодишните награди възлизат на общо 50 млн. долара. Това било с 14% повече средства, отколкото били отделени през 2016 г.

Най-сериозен е скокът в премиите на тенисистите, отпаднали в ранните етапи на турнира. Те са получили с 30 на сто повече в сравнение със състезателите, заели същите позиции в крайното класиране от миналогодишния турнир.

Целта на увеличението на наградния фонд е да се противодейства на корупцията в тениса и на предварителното уговаряне на мачове, пише „Telegraph”.

Редактор: Маргарита Стоянчева

След като отстрани и номер 11 в света - Давид Гофен, Григор Димитров се класира за полуфинал в "Australian Open". Възможно е обаче двамата да се срещнат отново на корта, и то много скоро - на тенис турнира в София. "Garanti Koza Sofia Open 2017" ще се проведе в периода 5 - 12 февруари в зала „Арена Армеец”. Сайтът gong.bg е медиен партньор на събитието. 

Освен Гофен, българската публика ще може да види и Доминик Тийм, който загуби на осминафинал в Мелбърн именно от белгиеца. 

Сред звездите, които ще дойдат в София, са и Роберто Баутиста Агут и сърбинът Виктор Троицки.

Очаква се първите участници в турнира да пристигнат още в петък. 
 
Жребият ще се тегли на 4 февруари, събота, в 15.00 ч. 
 
В понеделник ще се проведе т. нар. Players' Party, на което се събират всички играчи и техните екипи. 
 
Наградният фонд на турнира е почти 500 000 евро. 
 
Победителят ще добави към актива си и 250 точки.