В нашата история отворените рани все още са много, коментира президентът

"Всяка невинна жертва заслужава нашата почит", написа в профила си във Facebook държавният глава Румен Радев по повод на днешния Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

"В нашата история отворените рани и незатворените страници все още са много. Като държавен глава споделям убедеността, че единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни.

Всяка невинна жертва заслужава нашата почит. Поклон пред паметта на жертвите", пише още президентът. 

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също реши да коментира днешния ден в социалната мрежа. "Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода.

Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време. Престъпленията на комунизма трябва да се знаят и не мъст, а покаяние трябва да има", написа Борисов.