Българите одобряват и избора на Огнян Герджиков за премиер

Българските избиратели масово оценяват положително (79%) първите 10 дни от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведен в периода 1-2 февруари 2017 г. сред 803 души в цялата страна.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%.

В същото време 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата ориентация на Румен Радев, а едва 12% са на обратното мнение. Най-вероятно за това е помогнало първото му посещение в Брюксел и срещите на върха на НАТО, смятат социолозите.

Инициираните от Корнелия Нинова промени в устава на БСП срещат подкрепа. Въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от Столетницата, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея се одобряват от над две трети от запитаните. 47% определят Корнелия Нинова като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана. 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като „застой” определят тези години 27%. Темата вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от „накланянето на везните” по този въпрос ще зависи и резултатът от вота, смятат от „Галъп”.

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. Електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват.