Продължава проверката на тунела „Ечемишка”, след като паднала греда уби жена

Част от магистрала „Хемус” е затворена и в двете посоки. След инцидента в тунел „Ечемишка”, при който жена загина на място заради паднала конструкция на осветлението, участъкът около тунелите на „Витиня” е забранен за движение.

Магистралата остава затворена, докато не се осигури пълна безопасност за пътуващите. Срокове от Агенция „Пътна инфраструктура” не се наемат да дадат. Всички пътуващи трябва да използват обходните маршрути – стария път през Ботевград, а пътуващите към Варна могат да използват АМ „Тракия”, Прохода на Републиката и Рижки проход.

Ден след инцидента проверката на тунел „Ечемишка” продължава. Експерти ще установяват  причината за него, както и кой носи отговорност за смъртта на 67-годишна жена при падането на метална конструкция от осветлението в тунела.

„Може да се види тежкото състояние и корозията по тази метална конструкция. Тези тунели не са ремонтирани от 1985 година. Ние не сме следствен орган, на колегите от следствието, оказахме пълно съдействие и е важно да разберем какво наистина е довело до този сериозен инцидент. По принцип поддържането на магистралата е възложено чрез договор за обществени поръчки на „Автомагистрали””, заяви инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към Агенция „Пътна инфраструктура”.

Ремонтни дейности в тунела не е имало от 1985 година. Експертиза е правена през месец септември миналата година. Тогава проблеми с тръбата са установени, но въпреки това движението не е било спряно.

Експертизата, която ще бъде извършена днес,  включва няколко независими експерти по метални конструкции, това, което бъде предписано от тях, то ще бъде изпълнено”, заяви инж. Златев.

 За Румен, който е шофирал зад колата от злополучния инцидент, и станал свидетел на случилото се, споменът остава.

„Аз какво видях, по-добре никой да не го вижда. Точно видях екзекуция. То си личи, че това не може да е тунел, това е може би вход за някаква мина, изоставена, защото мините даже са по-хубави”, коментира Румен Петков. 

„Тунелът ще бъде отворен тогава, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите, тъй като това е единствената връзка със София и Северна България”, заяви Георги Златев.

Предстои да разберем какво ще установи новата експертиза, както и докога ще остане затворена магистралата.

Повече гледайте във видеоматериалите.