От партията определиха действията на разследващите като "раздухана от медиите операция"

Нов обиск в централата на френската партия "Национален фронт" на кандидатката за президент Марин льо Пен. Причината - подозрения за фиктивни назначения, съобщава БТА. 

По темата

"За втори път бяха претърсени същите офиси, във връзка със същите предполагаеми факти, което потвърждава, че първият обиск е бил безплоден", се казва в изявлението на партията.

Националният фронт окачестви обиска като "раздухана от медиите операция", целяща "да наруши нормалното развитие на кампанията за предстоящите президентски избори и да се опита да навреди на лидерката на партията Марин льо Пен в момент, когато нейната кандидатура постига важен пробив в социологическите проучвания, особено за втория тур".

В петък Льо Пен отрече да е правила признания за фиктивно назначение на своя телохранител като парламентарен помощник, както беше съобщено в доклад на организацията на ЕС за борба с корупцията. Организацията беше сезирана през март 2015 г. от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Тогава бяха възникнали подозрения за условията, при които работят и получават заплати 20 асистенти на евродепутати от Националния фронт, чиито имена бяха и в списъка с ръководители на партията във Франция. В същото време парижката прокуратура се самосезира по този случай, което доведе до разследване.