81 водоема у нас са в предаварийно състояние

Обвинение срещу чиновник за трагедията в село Бисер. Прокуратурата обяви, че бившият областен управител на Хасково носи отговорност за наводнението, убило 11 души.

Общо 81 язовира у нас са в почти аварийно състояние, казват от държавното обвинение.

По темата

Вече сме виждали до къде води безотговорното отношение към опасните язовири. Пет години след трагедията в село Бисер държавата посочи виновник.

Пред NOVA самата тя заяви, че съвестта й е чиста.

„Приемам привличането ми като обвиняема като едно огромно недоразумение. Почувствах се изключително огорчена”, коментира Ирена Узунова, бивш областен управител.

Съдът ще реши дали Узунова е виновна. Това обаче не може да върне живота на хора като Стефан, който и днес живее във фургон.

Липсата на стопанин е една от причините за лошото състояние на водоемите. Такъв е бил проблемът и с язовир „Иваново”, потопил село Бисер. Днес водоемите без ясен собственик са над 170. Въпреки това всички те подлежат на контрол. Там, където има нарушения, метрологичната агенция прави предписания. Така стената на язовир „Бели Искър” трябва да бъде спешно ремонтирана.

Язовирът засега не е опасен. Потвърждава го Иван, който преди години е работил по поддръжката му.

Половината от язовирите в страната са с различни нарушения. Наложените актове от метрологичната агенция обаче се броят на пръсти.

А това може да се проточи до една година. Едва след това инспекторите проверяват отново и вече налагат санкции.