Това показват данни от Института за икономически изследвания

Над половината фирми в Германия в момента имат работници от мигрантски произход или са имали такива през последните пет години, показват данни от Института за икономически изследвания, цитирани от ДПА и БТА. 

По темата

В тази категория попадат около 57% от фирмите, посочва германският частен институт. Сред големите фирми 92 процента имат работници от мигрантски произход.

Миграцията се превърна в основен въпрос в германската политика заради масовото пристигане на бежанци и други мигранти от Близкия изток и Северна Африка през последните години.

Въздействията от миграцията оживено се обсъждат тази година заради парламентарните избори, които ще се произведат през септември.

"Компаниите стават все по-отворени към идеята да имат служители от мигрантски произход", каза ръководителят на института Ханс-Петер Кльос.

Фирмите говорят и за проблемите, с които се сблъскват при наемането на такива работници, на първо място непознаването на езика, както и неяснотата със статута на пребиваване и оценката на получената в друга страна квалификация.