Търговците предлагат - наказвани да бъдат и клиентите на незаконните бензиностанции

Всеки 3-ти литър гориво - в сивия сектор. Това разкриха от Българската петролна и газова асоциация. От там предложиха колите, заредени с контрабандно гориво, да се конфискуват.

По темата

За поскъпване не можем да говорим, защото от Асоциацията отказват да коментират цени - нито в минало, нито в бъдеще време. Причината е разследването, което продължава да тече от Комисията за защита на конкуренцията за това дали има картел в сектора.

Иначе - сивият сектор достига 25-30%, според търговците, което се равнява на около 1 милиард загуби за бюджета. Търговците смятат, че на война трябва да се тръгне не само срещу нелоялните търговци, но и срещу клиентите им.

Лошо законодателство с пробойни, проблеми още на митницата, данъчни измами, корупция - така големите търговци обясняват размера на сивия сектор. Колегите им нямало как да продават с 30-40 стотинки по-евтино гориво, защото нямало откъде да смъкнат толкова от цената.

Неплатените налози докарали голямата сива дупка в сектора, а оттам и загубите за бюджета. За това търговците настояват за по-високи санкции. Първо за нелоялните търговци. Санкции да има и за шофьорите.

Търговците предлагат - наказвани да бъдат и клиентите на незаконните бензиностанции - ако заредим по-евтино на бензиностанция, за която след това се докаже, че е незаконна, автомобилът ни да бъде конфискуван.

Така правили в Полша. Можело и в България.

Този мъж обаче пак би рискувал, дори заплашен да остане без автомобила си. Рискува вече 6 години и зарежда нелегално, защото му излиза с 30% по-евтино.

Наказанията не са решение, трябвало обратното.

Според големите търговци обаче ниските цени означават и ниско качество.

Анализът на заподозрените в картел пък е такъв - съглашение между тях няма. Били спокойни за решението на Комисията.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.