"Цените на бензина и дизела в България са рекордно ниски", коментира Румен Гечев

През тази седмица двама от играчите на пазара на горива – Веселин Марешки и Валентин Златев си размениха взаимни обвинения.

Златев заяви, че Веселин Марешки продава горива на ниски цени, защото над него има политически чадър. Марешки отрече обвиненията и нарече Златев "самозабравил се олигарх". 

Покрай коментарите за това дали има политически чадър или не над определени фирми, на дневен ред отново излезе въпросът защо в едни бензиностанции горивото е по-евтино, а в други по-скъпо. 

„Няма закон, който да определя и да фиксира цените на горивата. Право на доставчика е да продава на различни цени, тъй като освен транспортните разходи, има разлика и между търсене и предлагане”, коментира  тази сутрин в студиото на „Събуди се” депутатът от „БСП лява България” Румен Гечев. 

„Истината е, че цените на горивата в България са рекордно ниски. Само в Полша има по-ниски цени на бензина и дизела, след всички данъци и акцизи”, каза още той.

„При нас има ръст в десетки проценти на приходите от акциз върху горивата”, подчерта финансовият министър в оставка Владислав Горанов. „Със сигурност има контрабандно гориво”, призна той. 

Темата коментира и депутата Емил Димитров - Ревизора. Гледайте във видеото какво каза той!