Предупреждението идва от ГДБОП

През последните дни киберпрестъпници разпращат спам съобщения с предупреждение за завеждане на съдебно дело за натрупани дългове. Прикаченият файл съдържа вирус. Той компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли на потребителя, който го отвори. Това предупреждават от ГДБОП. 

От службата посочват, че подвеждащите мейли имат приблизително следния текст:

"Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора № 23889

Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв. 
Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер.
В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден. 
Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.

Поздрави,
Димитринка Дионова"

Схемата, по която действат измамниците, е следната: изпращат имейли до стотици хиляди електронни адреси, които да предизвикат собствениците на  компютърните системи да ги отворят и да заразят компютрите. Така компютрите стават част от мрежи, които могат да бъдат използвани чрез отдалечен достъп от организираната престъпност за различни цели: кражби на пароли за социални мрежи, за електронни пощи, за интернет банкиране и други лични данни. Така заразени тези компютри може да бъдат ползвани и за различни кибератаки и кибер престъпления.

Тези атаки са се появили в края на миналата година. През декември електронно съобщение, съдържащо в хедъра информация за фактура, цели да накара потребителя да отвори съответния прикачен файл, да го резархивира и така веднага компютърната  система бива заразена.

Втората вълна на фалшиви мейли изглежда като изпратена от НАП – потребителите се приканват да отворят прикачения файл, тъй като в него се съдържа информация за променени срокове за подаване на данъчна декларация. Ако не бъде отворен мейлът и изпълнени изискванията в него, следва санкция от 6000 лв.

Следващата вълна е с подател, представял се за съдия –изпълнител, който праща прикачен файл – писмо за принудително изпълнение. Съобщението цели да стресира потребителя, да го накара да отвори мейла, да го дезархивира и така да зарази компютъра си.

Четвъртата вълна е от вчера и днес, тя е от името също на изпращач с конкретно име и съдържа заплаха със съд срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор, като се твърди че има намесена финансова щета за 2879 лв.

От ГДБОП предупреждават в никакъв случай да не отваряме мейли от неясни изпращачи. Атаката е насочена най-вече към компютри, които работят с Windows.

Ако не се спазват тези предохранителни препоръки, има риск заразените компютърни системи да предават цялата случваща се информация  - участие в социални мрежи, електронна поща, интернет банкиране на сървър, контролиран от организираната престъпност, поясни началникът на отдел „Международна организирана престъпност“ комисар Явор Колев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.