Красимир Николов е заловен през септември в България

100 години затвор и 3,5 милиона долара глоба може да получи българският хакер Красимир Николов, ако бъде признат в САЩ за виновен в създаване и разпространяване на вируса GozNym.

По темата

Това съобщи българската специализирана фирма за киберсигурност TAD GROUP. 
Николов, който беше екстрадиран от България в САЩ, вчера се яви пред съда. 44-годишният българин от Варна е обвинен заради участието си в разпространението на зловредния софтуер GozNym.

Добре усъвършенствания зловреден код давал пълен достъп до цялата информация на заразения компютър, а оттам Николов се добирал и до банковите сметки на потърпевшите. Американските власти твърдят, че българинът е първият арестуван от международната мрежа за кибер престъпления "Avalanche". 

Николов е заловен още в началото на месец септември в България. Обвинителният акт срещу него е внесен на 4 октомври. Мъжът е есктрадиран в САЩ в началото на декември.

Според обвинителния акт Николов се е сдобивал с банковите сметки на жертвите си, като им изпращал компютърен вирус, който прилича на фактура. Обикновено той се появявал като прикачен файл в имейли, изпратени до собствениците на бизнеси. Веднъж отворен, подобен файл дава достъп до цялата информация на компютъра на собственика.

Властите казват, че вирусът е използван в цяла Америка, а сред потърпевшите са завод за бутилиране и производител на машинни части, от чиято банкова сметка Николов се опитал да прехвърли 387,500 долара в банкова сметка, регистрирана в България.

Друг потърпевш бизнес според разследването е "Protech Asphalt Maintenance". Прокуратурата твърди, че Николов е направил няколко опита да прехвърли сумата от 243 000 долара от сметката на компанията във "First National Bank".