Нападател с нож намушка полицай

ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА В ЛОНДОН. Четирима души загинаха, а най-малко 20 бяха ранени в британската столица, след като кола помете пешеходци и нападател намушка с нож полицай пред британския парламент. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Всичко започва в 16:40 часа българско време. Мъж от азиатски произход започва да блъска с джипа си пешеходците по моста Уестминистър. След това удря колата си в оградата на парламента. Слиза и намушква с нож полицай, който умира. 

Загинали са две жени, прегазени на моста. Самият нападател е застрелян от охраната на парламента.  

Сред ранените има трима ученици от Франция на възраст между 15 и 16 години. Сред ранените има също румънци и южнокорейци. Една жена е паднала от моста в Темза и била спасена на стотици метри надолу по течението.

Очевидци твърдят, че нападателят е азиатец на средна възраст. Според непотвърдена информация той е афганистанец или пакистанец. Полицията предполага, че той е действал сам и е бил вдъхновен от пропагандата на ИДИЛ. 

След нападението районът е бил отцепен, а депутатите са останали затворени вътре в сградата на парламента. Мостовете в Централен Лондон бяха затворени.

"Ясно чух изстрели. Видях да пада човек, облечен в черно. Мисля, че беше полицай", заяви служител на парламента, станал свидетел на сцената от офиса си.

Заместник-външият министър Тобиас Елууд беше заснет с окървавено лице, след като оказал първа помощ на един от пострадалите при атаката. 

"Старшият национален координатор обяви, че това е терористичен инцидент, но все още не знаем мотива", казаха от Скотланд Ярд. 

Намиращата се наблизо метростанция е затворена.  

В началото на заседание в Белия дом президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред медиите, че е информиран за събитията в Лондон. 

Facebook активира опцията "В безопасност съм". Българският посланик в Лондон заяви за NOVA, че за момента няма данни за пострадали българи. 

Инцидентът пред Уестминстър е точният сценарий, от който британските шефове на сигурността се опасяваха. 

В знак на съпричастност в четвъртък Айфеловата кула беше със загасени светлини, а всички институции във Великобритания ще свалят знамената си. 

Атаката се случва точно година след кървавото нападение в Брюксел, което взе 32 жертви. 

Репортери: Александрина Аврамова, Николай Барулов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.