Първо топката за съставяне на кабинет е в полето на ГЕРБ

Обжалване на изборите, взаимни обвинения пред прокуратурата и планове за бъдещо управление. Политическите сили се нахвърлиха едни срещу други два дни след изборите. Патриотите излязоха с ново предложение - широка коалиция с тяхно участие между ГЕРБ и БСП. 

Два дни след изборите все още не е ясно как ще изглежда бъдещото правителство. Сега топката за съставяне на кабинет е в полето на ГЕРБ, които трябва да решат с кого и дали ще се коалират.

Ясно е, че кабинет на ГЕРБ няма да намери подкрепата на БСП в народното събрание. Патриотите пък заговориха да се сложи край на спора между леви и десни в името на националните интереси. А една от десните формации - „Да, България”, смята за редно животът на следващия парламент да бъде кратък.

По темата

Втори, но все пак най-добрите им парламентарни избори за последните 8 години. Така социалистите видяха резултата си от изборите. А за това помогнало, че повече млади хора са гласували за БСП, повече в София, повече в Европа и с това повече червени депутати в следващия парламент.

Няма как обаче да влязат в широка коалиция.

„Нека те да се възползват от това, че са първа политическа сила, нека им създадем спокойствие, за да могат да направят правителство”, призова Корнелия Нинова.

И това в името на председателството ни на ЕС. БСП остава опозиция и няма да подкрепят правителство на Борисов.

Ако те не се справят, социалистите ще вземат мандата. Най-близки по идеи за тях били патриотите. Но с критика към действията им на границата преди изборите.

За патриотите пък не било важно дали са леви или десни предложенията, а да се гонят националните интереси.

„Има проблеми, които не са леви и десни, хората чакат решението им от много години”, заяви Красимир Каракачанов.

Засега разговори за кабинет не са водени, но засега.

„Не бих търгувал, бих желал най-накрая да се води нормален диалог в това общество. Не са водени такива разговори, но има индикации, че ще бъдат проведени още тази седмица”, заяви Каракачанов. И властта не била на всяка цена.

За власт не на всяка цена призова и бившият министър на Борисов - Христо Иванов. Неговата „Да, България” остана извън парламента.

„Г-н Борисов не ставайте премиер. Вие показахте, че не може да правите реформи. Променяйте избирателната система и се разпускайте по-бързо. Борисов да се отдръпне, доказал е, че е вреден”, заяви Христо Иванов.

Кой на кого ще подаде ръка за съставяне на кабинет тепърва ще става ясно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.