Шведската полиция арестува предполагаемия атентатор

Атака в сърцето на Стокхолм! Камион се вряза в група хора на едно от най-оживените места в града. Властите съобщават за 4 жертви и 15 ранени.

Появи се и информация за стрелба в района на атаката. Няма данни наши сънародници да са пострадали. Службите за сигурност определят нападението, като терористичен акт. 

Извършителят не е заловен, въпреки първоначалната информация за арести.

Атаката е била срещу най-известна улица в центъра на Стокхолм в следобеден час, когато е била пълна с хора.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА

Камионът се врязал в хората на пешеходна улица в центъра на Стокхолм. Ударил повече от 10 души и се блъснал в голям търговски център. 

"Швеция беше атакувана. Всичко показва, че това е терористичен акт. Призовавам гражданите да са бдителни и да следят официалната информация, която идва от полицията", призова министър-председателят на Швеция Щефан Льофен. 

 

Полицията разпространи снимка. Мъж с качулка, заснет от охранителни камери. Не се казва, че това е извършителя. А че полицията иска да говори с този човек и търси помощта на гражданите да го идентифицира и открие. 

Знае се, че камионът откраднат. Шофьорът му казал, че мъж го заплашил с оръжие и откарал машината. Това е поредния детайл, който навежда на мисълта за терористичен акт. 

Центърът на града беше блокиран за часове. Централната гара беше евакуирана, а метрото беше спряно. Кралят отмени посещение си в чужбина. В града са разположени допълнителни сили на полицията.

По препоръка на полицията, е спряно и движението на влаковете от и за Стокхолм. Шведската полиция издаде предупреждение да се избягва центъра на града.

 

 

 

 

А българи станаха преки свидетели на кървавото нападение.  

„Аз се намирам във офиса ми, където работя и то е точно върху там, където се случи атентата, вижда се от моя прозорец, ма понеже сме на деветия етаж и прозорците, на много високо сме и не могат да се отварят прозорците. Тук се вижда как самия автомобил, товарен автомобил се е врязъл в самата сграда и е доста страшно и грозно, за няколко минути доста полиция дойде. Виждахме как всички хора се евакуират и бягат и в момента са някакви хеликоптери и е доста, доста страшно. Хората са размазани на самата улица, явно, че самия автомобил е минал през тях и съобщават за между 3 и 5 жертви в момента”, обяснява Станислав Иванов, очевидец.

Станислав е блокиран в офиса си по полицейско нареждане.

Засега няма информация за пострадали български граждани в Стокхолм, съобщиха от Министерството на външните работи. Българското посолство в Стокхолм е в непрекъснат контакт с местните власти. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Очаквайте подробности!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.