Очаква се 280 000 българи да тръгнат на път за празниците

Службите за сигурност са в повишена готовност за реакция при потенциална терористична заплаха около празниците. По-границите на страната, особено онези, които са външни за ЕС, ще има засилени проверки. От МВР обещават повече служители, за да се справят с тапите.

По темата

Около 280 000 българи се очаква да тръгнат на път за празниците. 70 000 от тях ще пътуват в чужбина. Очаква се в Гърция да заминат 40 000.

На границата със Сърбия 100-процентовият контрол работи вече месеци наред. Всеки влизащ у нас се проверява обстойно, както в българската база данни, така и в Шенгенската система.

Както в цяла Европа, така и у нас службите са в бойна готовност. Особено около празниците.

„Има повишен риск от терористична дейност, но конкретна заплаха няма”, заяви Георги Арабаджиев, главен секретар на МВР.

И без конкретни данни, по границите ще има допълнителни служители. Целта е дори когато се сменят граничарите, работата да не спира.

А големите задръствания отпреди седмица уплашиха част от пътуващите за Гърция. Там освен по-сериозните проверки, забавяне има и заради ръчното въвеждане на данните от личните карти на гърците. Взимат се мерки този процес да се облекчи, но тапите на браздата през следващите дни са почти сигурни.

Българските гранични власти все пак обмислят облекчаване на режима с проверките в най-натоварените часове.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.