Прокуратурата започна проверка по случая

Водата в Хасково все още е негодна за консумация. Три министерства препоръчаха тя да не се пие и да не се използва за готвене.

Резултатите от последните проби за количеството на уран във водата все още не са ясни, но предварителните данни сочели завишение. 

По темата

Първите проби, които са показали съдържание на уран три пъти над нормата и алфа активност 13 пъти над допустимото, са взети през септември и протоколите с резултатите са били готови месец по.късно. Те са дело на Басейнова дирекция. Обявени са обаче едва на 4 април с писмо до ВиК и Регионалната здравна инспекция. Директорът на басейновата дирекция научил за замърсяването по формален повод. 

Експертите, подписали протоколите, са знаели за замърсяването още през есента, но не казали. 

"Нямаме ангажимент да следим питейно-битовото водоснабдяване", коментира Георги Семерджиев, директор на Басейнова дирекция - Пловдив.

И все пак в Басейнова дирекция започва вътрешно разследване защо не е сигнализирано навреме. До 20 дни проверката си ще приключи и прокуратурата.

А хасковлии се съмняват, че ще има наказани. И са възмутени.

Последните изследвания за уран и алфа активност на водата в Хасково, които са били в нормите, са от 2014-та година. Правят се веднъж на 5 години.

Ако разследването на прокуратурата установи виновен за това, че хиляди са пили радиоактивна вода, възможното наказание е 1 година затвор и до 30 хиляди лева глова. 

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.