Твърди се, че е извършена от свързани с Русия хакери

Предизборната кампания на фаворита за втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, предадоха БТА и Асошиейтед прес, като се позовават на данни на японската антивирусна компания "Тренд майкро". 

По темата

Ръководителят на кампанията по дигиталните въпроси Мунир Махджуби потвърди в телефонно интервю, че е имало опити за пробив, но всички са били осуетени.

"Тренд майкро" съобщи за измамни, наподобяващи оригинала уебсайтове, използвани от хакери, за да подлъжат жертвите си да си дадат паролите. Базираната в Токио фирма неотдавна е открила четири фалшиви домейна, свързани уж с Макрон. Те били създадени от хакерска група на име "Пон сторм" според експерт от антивирусната компания.

Махджуби потвърди, че поне един от сайтовете е бил използван неотдавна при опит да бъдат откраднати потребителските имена и паролите на хора от предизборния щаб на Макрон.

"Тренд майкро" не отправи обвинение, че някоя страна дърпа конците на хакерската група, но американски шпионски агенции и редица частни разузнавателни компании казват, че "Пон сторм", известна още като "Фенси беър" и Ей Пи Ти 28, е част от разузнавателния апарат на Русия.

Френските служители са по-предпазливи от американските си колеги и неведнъж са отричали да знаят за връзки между "Пон сторм" и друг субект.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе цитиран, че твърдението за руски хакерски атаки срещу френските избори е "напълно погрешно".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.