Еманюел Макрон и Марин Льо Пен отиват на балотаж във Франция

Центристът Еманюел Макрон срещу крайнодясната Марин льо Пен. Това определи първия кръг на президентските избори във Франция.

Независимият Макрон печели с малко под 24% от гласовете. Втори резултат отбеляза крайнодесният кандидат Марин льо Пен, за която са гласували около 21% от французите. Резултатите са истинска катастрофа за традиционните партии в страната. Така, най-вероятният следващ президент на франция ще бъде Еманюел Макрон, след като лидери на всички основни политически партии. Към анализите и коментарите след вота.  

По темата

На 7 май Франция ще научи името на своя нов президент. Днес, почти никой в страната не се съмнява, че неговото това ще бъде Еманюел Макрон. 39-годишният независим кандидат е новото лице на френската политическа сцена, носител на така желаната промяна.

„След две седмици, искам да стана вашият президент. Президент на целия френски народ. Президент на патриотите срещу заплахата на националистите”, коментира независимият кандидат за президент Еманюел Макрон.

Срещу Макрон на втори тур ще се изправи крайно дясната Марин Льо Пен. Солидна фигура с твърди анти-европейски възгледи и политика насочена към затваряне на границите на Франция.

„Направихме първата стъпка, която ще вкара френския народ в Елисейския дворец. Резултатът е исторически. Удостоява ме с огромната отговорност да защитавам френската нация. Нейното единство, сигурност, култура, просперитет и независимост”, коментира Марин Льо Пен, кандидат за президент на Франция.

Страната вече познава подобен сценарий, след като през 2002 г., на втори тур на президентските избори, бащата на Марин – Жан-Мари Льо Пен загуби катастрофално от опонента си Жак Ширак с 18 на 82% процента. Спомен, който кара всички да вярват, че историята ще се повтори.

Веднага след като станаха ясни резултатите, в Париж избухнаха протести на крайно леви. Полицията обяви, че няколко души са арестувани.

Ако бъде избран, Макрон рискува да се окаже в трудно положение, веднага след встъпването си в длъжност. Партията му е нова и няма депутати в парламента, така че важна роля за бъдещето на страната ще изиграят резултатите от парламентарните избори през месец юни.

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.