Социолозите прогнозират оспорвано състезание

Ден за размисъл във Франция. В неделя французите избират своя нов президент. Изборът е между 11 кандидати. Петима от тях имат шанс да достигнат до финалната битка.  

По темата

Тероризмът и сигурността на гражданите е водеща тема, както и излизането от Европейския съюз. Един от основните претенденти, Марин льо Пен, обещава референдум като британския до 6 месеца след изборите. Кандидатът, който проучванията сочат като най-вероятен бъдещ президент, Еманюел Макрон, е на обратното мнение. Иска оставане в Евросъюза и обещва традиционна икономическа и финансова политика. 

Дни преди вота социолозите прогнозираха оспорвано състезание, защото разликата между първите четирима е в рамките на 3-4%. След като президентът Франсоа Оланд реши да не се кандидатира за нов мандат, социалистите издигнаха кандидатурата на Беноа Амон. Според социологическите проучвания обаче, Амон не се нарежда сред тримата с най-голям шанс да достигнат до балотажа.

Кандидатът на другата голяма партия във Франция - "Републиканци", Франсоа Фийон започна да губи популярност, след като в разгара на предизборната кампания получи обвинение за това, че е назначил жена си фиктивно на работа.

Марин льо Пен - лидерът на крайно дясната "Национален Фронт", също беше замесена в скандал. Срещу нея  започна разследване за това, че е наела свои съпартийци, на които е плащала със средства на Европейския парламент, предназначени за заплати на помощници на евродепутати.

През март Европарламентът свали имунитета ѝ заради снимки и клипове на обезглавявания на ИДИЛ, споделени от нея в Туитър.  Днес социолозите я поставят на второ място в надпреварата.

Вотът утре няма да определи президента. Нито един кандидат няма да вземе над 50 процента от гласовете и ще има втори тур след две седмици.

Очаква се Макрон и Льо Пен да заемат първите две места. Смята се, че терористичните нападения помагат на Марин Льо Пен, а преднината на Макрон намалява след вчерашната атака в Париж. 

Репортер: Петя Желева 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.