Нападението стана минути преди политикът да говори пред свои поддръжници в Страсбург

Млад мъж посипа с брашно скандалния френски кандидат-президент Франсоа Фийон. Нападението стана минути, преди политикът да се качи на сцената в Страсбург, за да се срещне със свои симпатизанти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Освен това на записите от случая ясно се чува, че агресорът нарича Фийон - лобист. 

С малко закъснение, Фийон все пак се появи на подуима и откри митинга с ирония: „Надявам се поне брашното да е френско”.

За да мине безпроблемно през тълпата, нападателят е носил тениска с надпис „Студентите сме с Фийон”. Мъжът, познат на полицията, е в ареста заедно със свой съучастник. 

 

През последните месеци името на Франсоа Фийон нашумя със скандал с неправомерно получените от съпругата му над 500 000 евро заради фиктивно назначение като негов политически съветник.

Първият тур на президентските избори във Франция е на 23 април. Предварителните  социологически проучвания не дават шанс на  бившия премиер Фийон за стигане до втори тур.

Нападение над политици с брашно не е новост във Франция. През 2016 година бившият вече премиер Манюел Валс също беше посипан с брашно. През 2012 година жена посипа с брашно президента Франсоа Оланд. 

 

Информация: Петя Желева