Русия засега не е излязла с официална реакция

Светът осъди насилието в Скопие. Брюксел е обезпокоен и следи с притеснение ситуацията в западната ни съседка. ЕС призова Македония да следва демократичните принципи на политически диалог. Нещо повече - нарече случилото се снощи „абсолютно неприемливо”. Брюксел поиска още силите на реда в Македония да гарантират сигурността на парламента и депутатите.

По темата

Европейските институции следят час по час ситуацията в Скопие. Всички политически формации осъдиха насилието, а председателят на Европейската комисия припомни, че Македония е кандидат за членство в ЕС.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието, до което се стигна след избора на Талат Джафери за председател на парламента.

"Това, което видяхме снощи е особено притеснително и много тъжно за всички нас", заяви Могерини.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Twitter, че е шокиран от проявите на насилие. Той призова за възстановяване на диалога между политическите сили в страната. 

Властите в Албания останаха сдържани в коментарите си, но призоваха за мирно решение и посъветваха албанците в Македония да не се поддават на провокации. 

Американското посолство в Скопие определи снощното нападение като "несъвместимо с демокрацията и неприемлив начин за уреждане на различията". От посолството заявяват, че ще работят с новоизбрания председател на парламента Талат Джафери, който е избран съвсем законно.

Русия засега няма официална позиция, но наскоро тя обяви, че кризата в Македония се дължи на Запада, който иска да създаде велика Албания. Загриженост от кризата в Македония изразиха и властите в Гърция.

Несъмнено ситуацията в Македония ще бъде голямата тема и за европейските лидери, които се събират утре в Брюксел. Страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.