Кой създава потокът от дезинформация?

Бедствия, смърт на известни личности, манипулации с политически оттенък и всякакви подобни небивалици. Всичко това попада под общия знаменател на така наречените „фалшиви новини”. Екипът на NOVA ще се бори с потока от дезинформация, който ни залива отвсякъде. Кой създава тези фалшиви новини и как те стигат до нас?

NOVA СТАРТИРА КАМПАНИЯ СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ (ВИДЕО)

 

По темата

Те подвеждат. Плашат. Дори убиват. Правят го с гръм и трясък. И говорят с думите, които масовият зрител и читател очаква да чуе.

Фалшива новина застреля Веселин Марешки. Фалшива новина бутна Лютви Местан от третия етаж и го вкара в болница. Фалшиви новини убиха много звезди по света и у нас. Сред тях са английската кралица, Бритни Спиърс, актьорът Димитър Рачков и дори синоптикът на NOVA  Никол Станкулова.

В основата стоят парите. Всяка псевдоновина цели да я прочетете и да я споделите. За да може нейният автор да натрупа интернет трафик и да забогатее. Колкото по-фрапиращо звучи информацията, толкова е по-примамлива е за хората. Затова краят на света е една от най-честите теми, по които се упражняват авторите на псевдоновини.

Уви, това е така не само в България. Независимият журналист Тим Пул е разследвал много фалшиви новини. Сравнява ги с цунами, предизвикано с определена цел и подчинено главно на печалбата.

Авторите на псевдоновини нямат морални задръжки. За тях не е важно кой ще прочете дезинформацията и какво ще му струва това.

Има случаи, когато манипулацията е още по-добре организирана и зад нея стоят сериозни организации.

Така например Европа беше потресена, когато „Коледните тържества в Немската гимназия в Истанбул бяха забранени”. Едва след като хиляди изляха гнева си в интернет, стана ясно, че такава забрана въобще не е имало. Спекулация се оказа и заплахата на турския президент Реджеб Ердоган, че България отново ще бъде поробена. В схемата на дезинформаторите беше намесен и Европейският съд, който уж бил отсъдил, че кръщаването на бебета е престъпление. Фалшива новина беше на косъм да разпали ядрена война между Израел и Пакистан.

ДАРИНА САРЕЛСКА ПРЕД "FORBES" ЗА БИТКАТА СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

В разгара на кампанията за президент в Съединените щати, интернет гръмна с новината, че папа Франциск е подкрепил кандидатурата на Доналд Тръмп. Почти 1 милион души се хванаха на въдицата и споделиха това в социалните мрежи. А главата на римокатолическата църква лаконично отрече.

Дали нарочно или заради незнание, самият Доналд Тръмп влезе в ролята на автор на фалшиви новини. В своя емоционална реч новоизбраният американски президент хвърли бомба и „създаде” терористичен акт в Швеция.

И докато думите на Тръмп имат ясен източник, то обикновено фалшивите новини нямат такъв. И това е начин да ги разпознаем.

Всеки път, когато интернет гръмне с думи като „Скандално!”, „Преди минути!”, „Шок и ужас!”, червената лампичка трябва да светне. Преди споделяне на новината, проверката е задължителна. За да не се превръщаме в част от машината на фалшивите новини.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.