Причината - злоупотреби в болницата, на която е бил управител

Фиктивна операция в бургаска болница предизвика първото уволнение в кабинета „Борисов 3”. Само ден след като го назначи, премиерът уволни един от заместник-министрите в здравното министерство.

По темата

Решението на премиера Борисов е взето след репортаж на „Господари на ефира” за нередности и злоупотреби в частната болница "Бургасмед", на която д-р Стоил Апостолов е бил управител.

„Това, което видях, беше достатъчен аргумент още сутринта да освободя заместник-министър Стоил Апостолов", обясни премиерът. 

Пред "Господари на ефира" млада жена разказа, че през 2016 година в болница "Бургасмед" е получила епикриза, в която пише, че й е извършена операция, без това реално да се е случило. В документа пише: „След въвеждане в спинална анестезия, щателно почистване на оперативното поле и покритие със стерилно бельо с оперативен достъп се достигна до лява колянна става”. 

Здравният министър Николай Петров обясни пред NOVA, че познава Стоил Апостолов само от няколко разговора.

„Има добри препоръки, бил е в няколко болници”, заяви проф. Николай Петров.

„Грешка - вписан е друг протокол, а не този, който трябва. Техническият секретар е допуснал грешка”, заяви пред NOVA д-р Стоил Апостолов. 

Все още не е ясно кой ще поеме поста на Апостолов в здравното министерство.

От ръководството на болница „Бургасмед“ също обясниха, че става дума за "допусната явна фактическа грешка в епикризата на пациентката" и вече има наказан. 

"Пациентката постъпва по спешност за лечение след травма в Отделение по ортопедия и травматология към МБАЛ „Бургасмед“ ЕООД. Категорично се установява, че е необходимо да постъпи за лечение по клинична пътека № 219 „Оперативни процедури на таза и долния крайник със среден обем и сложност“ с МКБ 80.16: „*80.16 артротомия на коляно. Други инцизионни процедури на коляно(диагностична пункция). На 22.11.2016г. на пациентката е извършена интервенцията. Описание на операцията е отразено в Оперативен протокол № 942/22.11.2016г", съобщиха от лечебното заведение. 

"След извършена проверка на епикризата от Отделение по Ортопедия и травматология е установена допусната явна фактическа грешка. В епикризата на пациентката относно оперативната интервенция е цитиран погрешен Оперативен протокол № 972/22.11.2016г", уточниха от болницата. 

От "Бургасмед" обясняват, че грешката в епикризата е допусната от техническия секретар,  въвеждащ данните в информационната система. "Ръководството на лечебното заведение веднага наложи дисциплинарно наказание на служителя допуснал грешката, както и на лекарите за неупражнен контрол. Не е налице злоупотреба със средства на НЗОК, а се касае за техническа грешка.  „Бургасмед“ отчита клиничната пътека за извършената пункция и е получила съответното заплащане за нея, а не по друга пътека с по-висока стойност.", обясниха от болницата. 

Целият репортаж гледайте ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.