Тя все още е забранена за пиене

Изнесено заседание на парламентарната комисия за установяване на причините за замърсяването на питейната вода с уран. То ще се проведе в Хасково, където водата е забранена на пиене, а предстоят нови сондажи, които да осигурят чиста вода. 

По темата

От два дни още едно населено място в региона е на водоноски заради завишено съдържание на уран във водата. Водата от чешмите във Върбица може да се ползва само за миене.

Забраната за пиене и готвене е заради съдържание на уран с една трета повече от нормата, а пред кметството, където е залепена заповедта за забраната, вече има водоноска.

Хората във Върбица от години не пият вода от чешмата. Всички си спомнят за някогашните сондажи за уран в региона.

Останалите резултатите от водата в Димитровградско засега не показват повишено съдържание на уран. От водното дружество се надяват и тези във Върбица да се нормализират.

Докато чакат новите проби, хората в селото приемат забраната с чувство за хумор. Докато излязат новите проби, водоноска във Върбица ще бъде изпращана всеки ден.

Продължават и проучванията как точно да се решат дългосрочно проблемите с водата в Хасково. Правителството отпусна 2 милиона лева за нови сондажи. Очаква се до няколко седмици да започне реалната работа по тях.

На работната среща стана ясно, че още пет села в димитровградско са с вода с повишена радиация, но без повишено съдържание на уран и се очаква от утре и там водата да бъде забранена за пиене. Това са селата Крум, Ябълково, Сталево, Скобелево и Бодрово.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.