Дисекция на този феномен прави репортерът Николай Василковски

Фалшивите новини - дисекция на този феномен прави репортерът Николай Василковски в „Темата на NOVA” в неделя вечер.

По темата

Оказва се, че борбата с този тип новини никак не е лесна. Големи мрежи като Google и Facebook вече имат алгоритми, които да откриват манипулативните истории, но реално нямат икономически интерес от това.

Социалната мрежа с 2 милиарда потребители е разработила и продължава да разработва инструменти, с които ще атакува фалшивите новини и техните автори. Споделените материали, определени като спорни по една или друга причина, ще се появяват със специален знак, че достоверността им е под въпрос. Профилите, оказали се проводници на дезинформация, отиват в историята.

Изработването на подобен инструмент е в ход и в България. Топексперти в областта на технологиите за медия мониторинг и програмисти работят по алгоритъм, който сам да разпознава манипулативните истории в родното интернет пространство, където всеки ден потребителите са обстрелвани с по над 200 000 публикации.

Крайната цел на българските специалисти е да създадат самостоятелно приложение или добавка към Facebook, която ще открива статиите със съмнителна достоверност и ще сигнализира онези, които ги четат. Подготовката за амбициозната задача е завършена – избрани са над 2500 фалшиви новини. На тази база бъдещият алгоритъм ще трябва да се научи сам да открива псевдоновините.

Подобни инициативи имат голям шанс за успех. Големите портали и социални мрежи разполагат с огромен ресурс, но нямат икономически интерес да спрат псевдоисториите. Могат да го направят единствено под натиска на законодателството и под заплахата от санкции.

А междувременно, в хаоса от сайтове-ментета, потребителите сами решават къде да кликнат с мишката. В повечето случаи псевдоновините се издават сами. „Червената лампичка“ автоматично светва, когато информация е осеяна с правописни грешки, липсва име на автор и всяка втора дума говори с езика на сензациите.          

Още по темата гледайте в „Темата на NOVA” в неделя, след Централната емисия на Новините на NOVA.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.