Той направи това само 6 дни, след като се изкачи на връх Лхотце

Нов успех за България. Алпинистът Атанас Скатов покори най-високия връх на планетата Еверест за втори път. Той е стъпил на покрива на света рано тази сутрин - около 15.00 часа българско време

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИЗКАЧВАНЕТО НА АТАНАС СКАТОВ

Използвал е класическия маршрут по южния склон на планината. В момента нашият алпинист вече е в четвърти лагер, като в най-скоро време ще продължи спускането си. 

По темата

Българин стана първият алпинист-веган в света, който се качи на връх Лхотце

Атанас Скатов стъпва на Еверест само шест дни, след като изкачи връх Лхотце. Оттам без подготовка прекара три дни във втори височинен лагер на около 6500 метра и пое към покрива на света. Нашият алпинист покори Еверест за първи път на 24 май 2014 година.

Скатов тръгна с опит да направи така наречения траверс между Лхотце и Еверест, но се прибра в четвърти лагер, за да почине.

Над 24 часа на тези височини е изключително изпитание за организма на алпиниста. Атанас носи две бутилки със себе си, едната е отказала на върха. Сега той се спуска към базовия лагер в подножието на огромните върхове.

Четирима негови колеги са загубили живота си край Джомалунгма през последните 24 часа. Батерията на спътниковия му телефон не работи. Слизането всъщност е най-трудната част.

При предходното му изкачване се появиха критики, че катерачът е ял мед. Вероятно сега той се стреми да докаже, че и без животински продукти може да бъде покорен първенеца на планетата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.