Македонският президент е в Москва, за да получи награда на името на Патриарх Алексей Втори

Днес в Русия е празничен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас от македонската земя”. Това заяви руският президент Владимир Путин в словото, с което приветства македонския си колега Георге Иванов. Той е на визита в Москва, за да получи награда от Международния обществен фонд за единство на православните народи на името на Патриарх Алексей Втори.

По темата

За нас наградата е още по-важна, защото е присъдена за 2016 г., когато  ние отбелязахме 1100-годишнина в памет на Свети Климент Охридски, нашият най-известен светец, най-добрият ученик на светите братя Кирил и Методий. Това е наша обща памет, за нашите просветители. Това ни дава надежда, че ще опазим тяхното учение и надежда за бъдещето”, заяви Иванов.

"Не е важно кой откъде е минал - това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?". Така българският премиер Бойко Борисов коментира изказването на Путин.

"Учудва ме, че президентът на най-голямата славянска държава не познава историята на славянските народи. Русия, която говори за славянството, за православието, не познава историята", коментира военният министър Красимир Каракачанов. 

Външният ни министър Екатерина Захариева пък написа във Facebook: 

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия. Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността. Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи. Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.