Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг

НАТО потвърди официално, че се включва в коалицията срещу ИДИЛ, но без участие в бойни действия. 

Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на високо равнище в Брюксел с участието на американския президент Доналд Тръмп. От българска страна във форума участват президентът Румен Радев и министрите на външните работи и отбраната. 

По темата

Столтенберг поясни, че НАТО ще увеличи броя и продължителността на полетите на самолетите-радари и самолетите-цистерни на държавите от алианса, които и досега подкрепяха действията на коалицията. Ще бъде разширено споделянето на разузнавателни данни между съюзниците, като се очаква да бъдат приети решения за обособяването в централата на НАТО на нов отдел за разузнавателен обмен и назначаването на координатор по тези въпроси.

Помрачена от кървавия атентат в Манчестър срещата започна при извънредни мерки за сигурност. Зоните около централата на НАТО и европейските институции, както и маршрутът на държавните глави, са отцепени и забранени за движения.

Това е първата среща на американския президент с европейските лидери след размяната на неласкави послания по време на предизборната му кампания и от двете страни на Океана.

Срещите на американския президент започнаха в европейските институции, където Доналд Тръмп се срещна с председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на ЕК Жан Клод Юнкер. Малко след Тръмп те приеха и турският президент Реджеп Ердоган, чието присъствие предизвика и протестни манифестации. 9000 човека манифестираха и срещу Тръмп с лозунги "Не си добре дошъл тук".

Тръмп ще има отделен обяд с новоизбрания френски президент Емануел Макрон.

Задачата му е да успокои съюзниците, че неговата администрация няма да отмести фокуса си от НАТО. Тръмп пристигна с новината, че САЩ ще увеличат финансовото си участие за отбраната на Европа срещу Русия с 40%.

От своя страна Канада и европейските страни трябва да отделят поне 2% от БВП за отбрана. България се  ангажира да направи това до 2024 г.

Президентът Румен Радев и придружаващите го министри  ще пристигнат малко преди церемонията. Съпругата на българския държавен глава ще се присъедини към програмата на първите дами, между които са Маланоя Тръмп, Бриджит Макрон и съпругата на Ердоган.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.