В белгийската столица пристигна и Доналд Тръмп

Срещата на върха на НАТО в Брюксел протича при парализиращи мерки за сигурност. 4000 полицаи ще се грижат за реда по време на 30-часовото събитие.

Макар и свикнал с военно присъствие и извънредни мерки за сигурност след атентатите, Брюксел днес буквално е под обсада. Още преди американският президент Доналд Тръмп да кацне, голяма част от центъра беше блокирана и забранен за движение дори за велосипеди. Ситуацията се утежнява допълнително и от пристигането на турския президент  Реджеп Ердоган, което пък доведе и до протести.

По темата

Белгийските власти препоръчаха на хората да не излизат по време на визитата на държавния глава на САЩ. Зоната около американското посолство и европейските институции е отцепена. Спирките на метрото и парковете са затворени, а колите на градският транспорт са с променени маршрути.

Посещението на Тръмп е ключово - то поставя началото на отношенията му с европейските лидери и институции. И двете страни ще трябва да смекчат тона от предизборната кампания, когато бяха разменени не съвсем ласкави  послания.

В четвъртък американският президент ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер. 

В Брюксел Тръмп трябва да се види с белгийския крал, както и с лидерите от НАТО.

Лидерите на държавите от НАТО ще трябва да вместят посланията си към американския президент в рамките на четири минути. Това се отнася и за българския президент Румен Радев.

Очаква се Франция и Германия да се съгласят с американския план за по-голяма роля на Алианса в борбата с ИДИЛ. Решението НАТО да се присъедини към коалицията срещу терористите в Ирак и Сирия трябва да бъде взето официално в четвъртък.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.