България се ангажира да отдели за отбрана 2% от своя БВП до 2024 г.

Специалната среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО започва днес. Това е първата среща на върха с участието на президента на САЩ Доналд Тръмп.

По темата

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева участва в нашата делегация. Тя е ръководена от президента Румен Радев. Очаква се да бъдат обсъдени ключови теми като засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма. 

Срещите на американския президент започнаха в европейските институции, където Доналд Тръмп се срещна с председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Еврокомисията - Жан-Клод Юнкер. Въпреки че засвидетелстваха приятелски отношения и партньорски чувства, се откроиха и различия.

"Мисля, че се споразумяхме по редица теми – най-вече за антитероризма. Но остават някои отворени въпроси – като климатичните промени и търговията. Не съм 100% сигурен, че днес аз и президентът Тръмп споделяме едно мнение за Русия, въпреки че, изглежда, сме единни що се отнася до конфликта в Украйна", коментира Туск.

Тръмп обядва отделно с новоизбрания френски президент Емануел Макрон, който като него е дебютант в Брюксел. Задачата на американския президент е да успокои съюзниците, че неговата администрация няма да отмести фокуса си от НАТО. Тръмп пристигна с новината, че САЩ ще увеличат финансовото си участие за отбраната на Европа срещу Русия с 40%.
 
"Приветствам бюджетното предложение от вчера за значително увеличение на американското присъствие в Европа с повече военни, инфраструктура и учения. Приветствам този категоричен знак на Съединените щати за дългосрочен ангажимент към НАТО и европейската сигурност", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От своя страна Канада и европейските страни трябва да отделят поне 2% от БВП  за отбрана. България се  ангажира да направи това до 2024 г. Алиансът ще се присъедини към американската коалиция срещу ИДИЛ и  днес това ще бъде официално обявено. НАТО ще получи в четвъртък официално от белгийските власти новата си щаб-квартира. Президентът Румен Радев ще вземе участие в церемонията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.