Ще има ли коментар по темата от Русия?

Вълна от реакции след изявлението на руския президент Владимир Путин, че азбуката ни идва от македонска земя. Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров влезе на среща с премиера Бойко Борисов. Двамата говориха основно по две теми – газовия хъб „Балкани” и търсенето на частен инвеститор за проекта АЕЦ „Белене”.

По темата

Извън това, журналистите очакват да чуят руския коментар у нас по темата чия е кирилицата. Вчера на среща с македонския президент Георги Иванов руският държавен глава Владимир Путин каза, че „писмеността в Русия е дошла от македонска земя". Това предизвика чувствителността на нашите политици и техните дипломатични реакции.

„Защо го прави Путин – не знам, но е изненадващо, защото през 2015 май каза: „Ние сме много близки с българския народ. Ние им дадохме свобода, те ни дадоха азбука. Това изказване е изненадващо. Неприемливо. България е носителят на това богатство и ние трябва да си го защитим”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Какво значение има кой откъде е минал? Това не е европейски подход. Европейският подход е, че благодарение на Светите братя Кирил и Методий днес 300 милиона пишат на кирилица и са разнообразие в ЕС”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Учудва ме, че президентът на най-голямата славянска държава не познава историята на славянските народи. Русия, която говори за славянството, за православието, не познава историята. Истината е, че тази азбука става факт благодарение на българската държава”, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.