Опечалени се събраха на площад „Света Ана“ в британския град в мълчаливо шествие

 

Великобритания почете с едноминутно мълчание 22-те жертви на атентата в Манчестър.

КОИ СА ЖЕРТВИТЕ НА ЖЕСТОКИЯ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ – ВИЖТЕ ТУК 

Опечалени се събраха на площад „Света Ана“ в центъра на британския град, в мълчаливо шествие със свещи, балони във формата на сърца и цветя. 

В 11 часа цяла Великобритания притихна. Минута мълчание в памет на жертвите. А в Манчестър майката на едно от убитите деца се обърна емоционално към събралите се на площада.

"От мое име, от името на Пол - доведеният баща на Оливия, от името на всичките ми деца и на баща й, който не е тук, изказвам безкрайна благодарност за всичко, което направихте за нас. За това, че сте тук, че ни давате подкрепата си, че споделяте историята й навсякъде. За нас периодът е много труден. Но трябваше да дойда тук. Не знаех какво да правя, нито какво ще ви кажа, не знам какво да предприема. Но знаех, нещо ми проговори, че трябва да съм на бдението. Виждам приятелите на Оливия тук", заяви Шарлот Кембъл. 

С минута мълчание паметта на убитите при терористичния акт беше почетена и в Лондон и Австралия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Продължава борбата за живота на някои от ранените. Над 100 души пострадаха, някои са в критично състояние. Кралица Елизабет II посети детската болница в Манчестър и говори с малките пациенти, както и с екипи на спешна помощ, които са спасили живота им в първите часове след взрива.

В същото време по-рано днес екип от сапьори беше изпратен в сградата на университет в предградие на Манчестър заради сигнал за възможно взривно устройство на територията на кампуса. От полицията съобщиха, че са отговорили на сигнал в колеж „Трафорд“. Арестуван е един мъж. 

Нараства и броят на задържаните. Още по обяд арестуваните бяха осем на брой. Полицията вече твърди, че разследва терористична мрежа. Задържани има в Манчестър и дори в Либия - родината на майката и бащата на атентатора. Появиха се и негови снимки. Охранителни камери го заснели в петък да пазарува в търговски център в Манчестър. Носи тъмна раница. Американски медии написаха, че я е купил, за да сложи в нея бомбата. 

В нощта на понеделник срещу вторник атентатор взриви бомба по време на концерт на американската певица Ариана Гранде в Манчестър. При инцидента загинаха 22 души, а над 60 са ранените. До момента задържаните във връзка с нападението са осем човека. По-рано днес беше освободена единствената жена, заподозряна за съпричастие.

Според непотвърдена информация трима от задържаните са роднини на предполагаемия атентатор Салман Абеди - двамата му братя и баща му. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.