Той коментира изказването на Путин, че азбуката ни е дошла в Русия от македонската земя

"Използването на историята като разменна монета в политиката невинаги води до желания резултат". Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира думите на руския си колега Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. 

По темата

„Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура“, посочи  президентът Радев.

След изказването на Путин последва вълна от реакции.

„Защо го прави Путин – не знам, но е изненадващо, защото през 2015 май каза: „Ние сме много близки с българския народ. Ние им дадохме свобода, те ни дадоха азбука. Това изказване е изненадващо. Неприемливо. България е носителят на това богатство и ние трябва да си го защитим”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Какво значение има кой откъде е минал? Това не е европейски подход. Европейският подход е, че благодарение на Светите братя Кирил и Методий днес 300 милиона пишат на кирилица и са разнообразие в ЕС”, заяви премиерът Бойко Борисов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.