Това стана в рамките на предстоящата среща на върха на страните от НАТО

Американският президент Доналд Тръмп се срещна със своя френски колега Еманюел Макрон в рамките на предстоящата среща на върха на страните от НАТО в Брюксел.

Първата дама Мелания Тръмп е била до съпруга си докато двамата са посрещали френския държавен глава в американското посолство в Брюксел, съобщиха журналисти.

Американският президент, чиято изненадваща победа на изборите миналата година разтърси международната общност, заяви, че Макрон е водил една „невероятна кампания и е имал страхотна победа“. „Целият свят говори за нея“, категоричен беше Тръмп.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

При приветстването си на Макрон в сградата на посолството той допълни: „Ние имаме много да обсъждаме, включително тероризъм и други въпроси. Поздравления. Добра работа“.

По темата

„Аз също съм много радостен да бъде с президента Тръмп. Имаме изключително голям дневен ред да обсъдим – борбата срещу тероризма, икономиката, климата и енергетиката“, каза от своя страна френският държавен глава.

Франция беше една от основните държави, които днес се отказаха от своята опозиция на официалното участие на НАТО във водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ - едно от основните искания на Тръмп, което стана част и от неговата предизборна кампания.

При посрещането на Макрон Тръмп отказа да отговаря на журналистически въпроси за разрастващия се скандал във връзка с това, че неговата администрация не може да пази секретна информация, споделена от съюзна държава.

По-рано днес Би Би Си съобщи, че Великобритания е спряла да споделя информацията си с американските власти "заради серията информационни течове от американското разузнаване". Американски медии разгласиха строго конфиденциална информация, свързана с атентата в Манчестър. Позовавайки се на неназовани източници в САЩ, те публикуваха името на заподозряния като извършител на атентата Салман Абеди, независимо, че премиерът на Великобритания заяви, че за момента не е в интерес на разследването да обявяват името му.

Според френски източници двамата лидери ще разговарят в продължение на един час, като сред обсъжданите от тях теми ще влязат и украинската криза, Северна Корея, Сирия, икономиката и Парижкото споразумение за климата.