Тайните на кратера Батагайка

За никого не е тайна, че вечният лед и сняг в Сибир е на път да изчезне. Климатичните условия се променят толкова бързо, че сякаш от нищото в покритата от сняг територия, се образуват огромни дупки, а ледниковият терен започва буквално да "бълбука" под краката на хората, пише rolloid.net. 

Научно изследване разкри един от най-големите кратери в Якутия, познат на населението на областта като "Вратата за подземния свят". Той се е разраснал толкова бързо, че разкрива отдавна погребани гори и трупове, може би от 200 000 години от началото на климатичните регистри.

Познато като кратера Батагайка, мегасвлачището е едно от многобройните свличания на земна маса, които се появяват в Сибир през последните години. Според изследователите обаче Батагайка, която е на около 660 километра северозападно от столицата на Якуцк, може би е природна аномалия.

Размерът на кратера е почти един километър дълъг и 86 метра дълбок, но продължава да се разраства. Учените се притесняват, че с увеличаването на размера, на повърхността му ще излязат огромни депозити от въглерод, които са били затрупани от дебелия сняг преди хиляди години.

"Изследвахме част от съхранения въглерод в замръзналата земя и се оказа, че количеството е същото като онова в атмосферата", заяви за Би Би Си Франк Гюнтер, който оглавява изследването на непристъпната сибирска земя. По думите му това може да допринесе допълнително за глобалното затопляне.

Но не всички новини са лоши. Според последното оповестено научно изследване са намерени останки от бик, мамут и кон от преди 4400 години. Експертите смятат, че подземните слоеве, открити от кратера, могат да разкрият какъв е бил климатът преди 200 000 години, както и да се направят прогнози за това как ще се променят климатичните условия в бъдеще, включително в Сибир. 

Превод: Анелия Тодорова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.