Войната с псевдоновините засега е трудна, а защото законодателство в тази област липсва

Борба с фалшивите новини или пълна свобода онлайн. През този избор са изправени експертите във време, когато всеки може да напише всичко в мрежата и то да се разпространи като вирус, без да е вярно. Коментарите по темата се сблъскаха и при откриването на медийния фестивал „Медиамикс”.

Откровени лъжи, политически спекулации - с две думи търговия с истината. Това са онези новини, които носят милиони, но са способни да нанесат вреди, сравними с най-страшните войни.

По темата

„Докато работех в различни министерства, 80 процента от времето ни отиваше да опровергаваме фалшиви новини”, обясни Бетина Жотева от Съвета за електронни медии.

Войната с псевдоновините засега е трудна. Не за друго, а защото законодателство в тази област липсва.

Фалшивите новини успяват да наберат скорост най-вече онлайн. Точно това обаче, според бившия продуцент в CNN и ABC News Франк Радис, е знак за свобода в интернет пространството. Свобода, която не трябва да се пипа от никоя институция.

„За мен е важно читателят или зрителят да разполага с цялата възможна информация по дадена новина. По-скоро трябва да накараме публиката да мисли. Хората да приемат информацията, да я осмислят и сами да решат дали и доколко да вярват”, казва Франк Радис, бивш продуцент в CNN и ABC NEWS.

В практиката си Франк Радис е проследил достатъчно теми, разделили обществото до крайност.

„Например това, че администрацията на бившия американски президент Обама е подслушвала хората на настоящия държавен глава Доналд Тръмп преди изборите”, добавя Франк Радис, бивш продуцент в CNN и ABC NEWS.

Точно такива истории, пуснати на воля в пространството предопределят избори. Могат дори да разпалят войни, ако някой не спука балона навреме. Според бившия продуцент социалните мрежи трябва само да посочат онова, което не е потвърдено. И да накарат хората сами да проверят дали то е вярно или не.

Събитието се реализира с медийната подкрепа на NOVA. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.