Десет екипа огнеборци потушават пламъците

Огромен пожар край Пловдив бушува вече над 16 часа. От сутринта горят големи количества пластмасови изделия и цех в село Шишманци. 12 пожарни коли и десетки огнеборци се борят със стихията. На помощ пристигнаха и 10 водоноски. А екоминистерството разпространи апел към жителите на Белозем и района да избягват работа на открито, както и да затворят прозорците на домовете си, тъй като е засечено количество малко над нормите на цяноводород. 

Пожарът е избухнал към 6 сутринта. Жителите на близките села Шишманци и Белозем са вдигнати по тревога с готовност за евакуация.

„Опасно е. Това е голям обект. Може да стане всичко. Има опасност да евакуират селото”, каза жителят Димитър Камбурски.

„Дано да не дойде към селото - направо ще ни задуши”, добави друг жител - Петър Иванов.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО

„Не може да отворим прозорците. Мирише много”, оплаква се и Андон Аврамов.

Цехът, който гори, е с площ над 2000 квадратни метра. Вътре са складирани тонове пластмасови отпадъци.

„Проблемът е, че става въпрос за полиетиленови отпадъци, които са на доста голяма височина и трудно се гаси в купчините. На този етап няма опасност да засегне съседни сгради и помещения”, категоричен е инспектор Петър Тасков - зам.-директор на „Пожарна безопасност“ – Пловдив.

При горенето на пластмасата се отделят токсични газове. На няколко пъти вятърът обръща посоката и носи черния дим към близките села.

Веднага са изпратени мобилини лаборатории на „Гражданска защита” и екоминистерството, които измерват за вредни емисии във въздуха.

„Към момента нашата апаратура не засича вредни емисии. Пушекът се вдига на високо и почти не стига до първите населени места, така че няма опасност за населението”, обясни Десислава Георгиева, старши експерт в РИОСВ - Пловдив.

„Имаме готовност за евакуация на хората, ако кажат от РИОСВ”, заяви кметът на село Шишманци Костадин Иванов.

Според местното население пожарът не е причинен от гръмотевица, а е умишлен.

„Работим по всички версии. Не изключваме нито една от тях. Ще се направи пожаро-техническа експертиза и полицията тук разследва. Ще се установи какво точно е”, разказа инспектор Петър Тасков - зам.-директор на „Пожарна безопасност“ – Пловдив.

Липсата на вода в завода принуждава пожарните да се връщат по няколко пъти в селото, за да зареждат. Гасенето на пожара ще продължи и през нощта.

Полицията има готовност, ако черният дим достигне над магистрала „Тракия”, да спре и да отбие движението в района, за да се избегнат катастрофи.

Видео и снимки: "Моята новина"

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.