През март Скотланд ярд обяви, че е осуетила 13 опита за атентати от 2013 г. насам

От 2005 г. досега във Великобритания са извършени няколко терористични атаки, припомня Франс прес.

ТЕРОР И ЖЕРТВИ В ЛОНДОН: Ван се вряза в пешеходци, има и намушкани с нож (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 7 юли 2005 г. четирима атентатори камикадзета се взривяват в пиков час в три метрокомпозиции и в един лондонски градски автобус. Загиват 52 души. Ранени са 700 души. Група, свързана с Ал Кайда, поема отговорността за атаката. Петнадесет дни по-късно четирима атентатори се опитват да повторят терористичната атака в три метровлакове и един автобус. Взривните устройства не избухват заради грешка при производството им. Според разследващите двете серии от атентати са свързани.

10 години от кървавите атентати в Лондон (ВИДЕО)

На 30 юни 2007 г. кола, пълна с газови бутилки, се врязва в сградата на основния терминал на летището в Глазгоу, но не се взривява. Шофьорът - индиец - е тежко обгорен и умира месец след това. Вторият човек в колата - иракски лекар - е арестуван и осъден на доживотен затвор. В навечерието на това нападение две коли Мерцедес с бидони с бензин, газови бутилки и пирони бяха открити паркирани в сърцето на Лондон. Проблем в съединението на тези импровизирани взривни устройства е попречил на колите да се взривят.

АТАКАТА В ЛОНДОН: Видео показва как полицията стреля срещу нападателя (ВИДЕО)

На 22 май 2013 г. двама лондончани от нигерийски произход блъскат с кола британски войник в югоизточната част на Лондон, после го убиват с множество удари с нож. Опитват се и да отрежат главата му. Двамата са арестувани, а единият от тях казва, че е искал да отмъсти за всички мюсюлмани, убити от британски военни.

Атаките в Лондон от 2005 година насам (ГАЛЕРИИ)

На 5 декември 2015 г. на входа на лондонската метростанция Лейтънстоун британец, роден в Сомалия, ранява с нож двама души, два дни след като британски самолети започват да нанасят удари по позиции на Ислямска държава в Сирия. Той е осъден на доживотен затвор.

Терористичните атаки в Западна Европа за последните две години

На 22 март 2017 г. мъж вряза колата си в множество на моста Уестминстър в Лондон, а после продължи към парламента, където се удари в метални заграждения, слезе от колата и намушка с нож полицай, преди да бъде ликвидиран. Убити бяха 5 души - един полицай и четирима цивилни. Ранените бяха 40, сред които и чужди туристи. Нападателят Халид Масуд е британски гражданин, приел исляма. Отговорност за атентата пое Ислямска държава, но полицията каза, че не е открила доказателства за връзка на Масуд с ИД или с Ал Кайда.

ТЕРОР В ЛОНДОН: Парламентът под блокада, стрелба, жертви и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 22 май 2017 г. атентатор се самовзриви в края на концерт на американската певица Ариана Гранде в залата Манчестър арена в Манчестър. Убити бяха 22 души. Нападателят Салман Абеди бе британски гражданин от либийски произход. Ранените бяха 116 души. Сред убитите и ранените имаше много деца. Ислямска държава пое отговорност за атаката.

ТЕРОР В МАНЧЕСТЪР: 22-ма загинали, десетки ранени след концерт (ОБЗОР)

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

През март Скотланд ярд обяви, че е осуетила 13 опита за атентати във Великобритания от 2013 г. насам.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.