Каква е съдбата на българските емблематични сгради?

Проблемът с паметниците на културата привлече вниманието на обществото. Разгневиха го и го възмутиха, защото видяхме как се рушат история и минало. За пари. В очакване на ново законодателство за сгради-паметници на културата, възможно ли е двойната къща да възкръсне, а къщата с ягодите да оцелее. Съдбите и на двете емблематични здания предизвикаха бурни обществени реакции. Сега едната от къщите вече я няма. 

По темата

Пред очите на всички, с подписа на бившия министър на културата, 110 години история са раздробени за броени часове. За да потънат в подземен паркинг. На бизнесмен с прякор, както е модерно за бизнесмените от настоящия век. Киро Киров - Японеца е спазил всички законови процедури, стана ясно от думите на настоящия министър. А предният министър не носи отговорност по случая, тъй като решението е взето от експертен съвет - той само го е подписал. Граждани пък се заканиха със всички средства на отговорните институции, заради снемането на защитения статут на съборената къща.

В отговор на обществения интерес по темата, е намерението на новия министър на културата да задължи Киро Японеца да възстанови съборения паметник. Остава въпросът: „Възможно ли е къщата да възкръсне в предния си вид и само събаряне ли е начинът?”

Стигна се до искане за втора експертиза. И до извода, че законодателството за сградите – паметници на културата е в криза. За спешни мерки се обявяват и граждани, и местна власт и ресорният министър. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.