Според експертите природен феномен е предизвикал голямото наводнение през 2014 г.

Природен феномен е предизвикал голямото наводнение в "Аспарухово" през 2014 г. Тогава загинаха 13 души, а десетки къщи бяха разрушени. 

По темата

Три години отне на местната власт да превърне деретата-убийци в охранителни канали и да възстанови инфраструктурата. Толкова време отне и на експертите да намерят причините за наводнението в „Аспарухово”. Според учените в доклада, който е от около 300 страници, се посочва на първо място, че това е природен феномен. На второ място - дейността на човека.

Заключенията на експертите е, че интензивните валежи в дните преди наводнението са преовлажнили почвата. Така силният дъжд на 19 юни е предизвикал свличането на земни маси. Те задръстили деретата и образували басейни, които са прелели.

Незаконната сеч и изхвърлените отпадъци в деретата имали незначителен ефект върху бедствието, се казва още в експертизата. Незаконните къщи всъщност са поели основния удар.

Жителите на квартал „Аспарухово” обаче не вярват на експертизата на учените от Софийския университет и БАН. Според тях най-големият виновник са годините не немарливост от страна на управляващите.

Досъдебното производство още не е приключило. Дали ще има повдигнати обвинения и на кого - предстои да разберем.

„Малко е странно мнението на колегите от БАН с това, че първо няма зависимост от изсичането. Незаконното строителство също така не е от сега. Дългите години бездействие на местната власт доведе до това бедствено положение, което се случи. Купуваха си политически комфорт, не се бутаха къщи само и само да се гласува за този или онзи”, коментира в „Събуди се” бившият общински съветник Огнян Къчев.

Репортер: Нивелина Няголова   

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.