Хората настояват съоръжението да бъде изцяло закрито

Жители на варненския квартал „Аспарухово” заплашват с гражданско неподчинение. Хората са готови да спрат с телата си багерите, които изграждат охранителни канали.

По темата

Най-пострадалата улица от наводнението през 2014 г. е „Белгород”. Водите от дерето, което отне живота на 13 души, се изсипваха тук и помитаха всичко по пътя си.

Днес вече текат строителни дейности, които трябва да превърнат дерето-убиец в охранителен канал. Хората обаче недоволстват, защото по проект в частта на улица „Белгород” каналът ще остане открит.

Той ще минава на 3-4 метра от къщите на хората, а на места стига до метър. Именно затова хората искат да бъде закрит. Още миналата година живеещите в района са подали жалба в общината, но до днес нямат официален отговор.

След като недоволните заплашиха, че ще блокират тежките машини с телата си, стана ясно, че решение на техния проблем има.

В момента има възможност проектът да бъде променен. Паралелно с изграждането и възстановяването на дъждоотводнителния канал ще бъде направено покриването в този участък“, обясни заместник-кметът на Варна Христо Иванов.

Изграждането на двата охранителни канала се финансира от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Работата по тях започна преди около две седмици и трябва да приключи до края на октомври. В противен случай Община Варна ще загуби отпуснатите средства.

Репортер: Нивелина Няголова