Срещата на високо равнище продължава два дни в Брюксел

След поредицата терористични атаки в Западна Европа лидерите на Европейския съюз се събраха в Брюксел. Основните теми, които дискутират, са Brexit и сигурността в Европа. Всички очакват с интерес речта на британския премиер Тереза Мей. 

По темата

Това е първата й европейска изява след неуспешния за нея експеримент с предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Очаква се тя да изложи своята стратегия за статута на британците след напускането, а някои от лидерите в Брюксел дори говорят за отмяна на Brexit.

"Някои мои британски приятели ме попитаха, може ли Brexit да не се случи. Казах им, че Европейският съюз е построен върху мечта, която е изглеждала невъзможна. Така че защо да не се отмени? Може да съм мечтател, но не съм единственият”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Срещата на високо равнище се провежда само два дни след опита за атентат на централната гара в Брюксел. След последните терористични атаки в Лондон и Манчестър беше повдигнат и въпросът за по-стриктен контрол в интернет. Темата е особено важна за французите, където атентатите зачестиха. Интерес предизвиква и първото участие на новия френски президент на заседание на Съвета.

„Ще обърнем специално внимание на отбраната. Държа да стигнем до ясни заключения за европейски отбранителен фонд, който е в основата на амбициите ни за обща отбранителна система”, заяви Еманюел Макрон.

„За мен най-прагматичното решение на тема отбрана е колективно членство на ЕС в НАТО. Тогава с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кого му трябват повече самолети, кораби. Така мисля, че ще излезе в пъти по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС”, коментира от своя страна премиерът Бойко Борсов.

Напускането на Великобритания означава и оттегляне на европейските институции, на които островът домакинстваше. Няколко държави искат да ги приемат. България също има амбиции за една от агенциите, но тепърва ще проучва какви са критериите това да се случи.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.